Tuesday, March 2, 2010

Torrent, eMule nedir , nasıl kullanılmalı

Kullancıların ellerindeki internet hızı arttıkça P2P(peer to peer) kullanıcılar arası ağlarında kullanım seviyesi orantılı şekilde yükselmekte.Birçok kullanıcı bu harika ağları henüz tanımıyorken, ağlardan faydalanan milyonlarca kişi gibi olmak istemezmiydiniz?Sorunun cevabını henüz vermek istemediğinizi duyar gibiyim.İlk önce bu ağlar ile neler yaparbiliriz onları açıklayarak ve sonrasında bu ağ çeşitlerini, kullanılan protokol ve programları kısaca inceleyeceğiz.

Bu P2P ağlar kullanıcılar arasında her çeşitli dosya paylaşımını münkün kılan protokollerdir.Bunların tümü herhangi bir sunucudan bağımsız olarak hayatını sürdürebilir ve dosya paylaşımını kesintisiz olarak devamını sağlarlar.Bu protokollerden en çok kullanılan iki tanesine ilerki satırlarda yer vereceğim.Birinci olarak TRACKER-DHT "Torrent" ve ikinci olarak ED2K-KAD "eMule" protokolü.

Torrent programları genellikle bir sunucuya bağımlı ama bağımsız şekilde de çalışabilirler.Torrent üzerinden birşeyler indirmek istediğinizde ilk önce indirmek istediğiniz materyalin sunumu yapılmış öncü torrent dosyasını (dosyayı indirebilmek için içinde gerekli bilgileri tutan ufak boyutlu dosyalar) internette ki birçok Tracker "izleyici" sitelerinden arama ile edinmeniz ve öncü dosya veya yeni dosya adresleme yöntemi MAGNET linkleri ile az sonra tanıtımını yapacağım uTorrent programı dahilinde indirme işlemini başlatmanız gerekiyor.

Torrent arama motoru adresi :
Bu sitelere ulaşmak için yasaklı sitelere erişiminizin açık olaması gerekiyor.Bu işlemler için kullanabileceğiniz kaynak http://blog.powerlogy.net/2010/02/20/yasakli-sitelere-hizli-ve-etkili-cozum/




uTorrent , torrent linklerini kullanarak indirme işleminizi yapmamıza yarayan bir çeşit istemci yazılımıdır.Boyutu ise oldukça küçüktür (300KB) , en son versiyonda kullanıcı ara yüzü ve kurulum çok basit hale gelmiştir.

uTorrent indirme adresi :

MAGNET Link nedir ?
Magnet link
Mıknatıs bağlantılar, internet sitelerinden indirilen torrent dosyalarını bilgisayara kaydetmeden, tek tıklamayla torrent istemcisine aktarmaya yarıyor. Normal torrent indirmelerinde, indirilen torrenthash check'ten yani kontrolden geçiyor. Bu kontrol ilgili dosyaları ve yükleyen-indiren kullanıcıların adreslerini içeriyor.

Tüm bu aşamalardan sonra özetlersek , torrent öncü dosyalarını edinebileceğiz adresten , indirmek istediğiniz dosyayı aratıp , sonuçlara göre, izleyici sitelerini ziyaret edip , magnet linkine tıklamak yada torrent dosyasını indirip , açmak ve uTorrent programının indirmeye başlamasını izlemek geriye kalan son adım.

Torrent'i özetledik peki eMule?Bir sonra ki yazımda da eMule'u (eKatır) kısa bir şekilde inceleyeceğiz.

Bol ve hızlı indirmeler..

No comments:

Post a Comment