Monday, June 18, 2007

Intel ve Google enerji tasarrufu için birarada


Intel ve Google, bilgisayarlarda enerji verimliliğini yüzde 90'a çıkarmayı amaçlayan bir girişim başlattı. Proje ile yıllık 5.5 milyar dolar enerji tasarrufu öngörülüyor.

Intel ve Google, bilgisayarlarda verimli enerji kullanılmasını sağlayacak yeni bir çevresel girişim başlattı. İki şirketin öncülüğünü yaptığı girişim ile enerji verimliliği sağlayan bilgisayarların, donanımların ve güç yönetimi araçlarının geliştirilip, artırılması amaçlanıyor.

Climate Savers Computing Initiative adı ile hayata geçirilen girişim, bilgisayarların neden olduğu karbondiyoksit emisyon miktarını, 2010 yılı itibari ile yıllık 54 milyon ton oranında azaltmayı hedefliyor. Hedeflenen oran, yaklaşık 11 milyon otomobilin neden olduğu yıllık karbondioksit emisyon hacmine denk geliyor.

Girişim, günümüzde ev bilgisayarlarının harcadıkları enerjinin yaklaşık yarısını, sunucu bilgisayarların ise üçte birini boşa harcadığını belirtirken, güç kaynaklarının kullanılmasında yüzde 90 verimlilikhedefini koyduklarını açıkladı. Hedefin yakalanması durumunda yıllık 5.5 milyar dolardan fazla enerji tasarrufu sağlanacağı hesaplanıyor.

Girişimin lideri olan iki şirket, yaptığı açıklamada; şimdiye kadar aralarında Dell, EDS, HP, IBM, Lenovo, Microsoft, PG&E, Dünya Vahşi Hayatı Koruma Fonu, (WWF), NEC, Hitachi, Unisys, AMD, Sun Microsystems ve eBay'in de bulunduğu 25 kurum ve kuruluşun girişime destek verdiğini belirtti.

Yeni Climate Saver (iklim koruyucu) sertifikalı cihazların ilk etapta standart bilgisayarlar için 20 dolar, sunucular için ise 30 dolar ek maliyet getireceği belirtilirken; bu fiyat farkının, sağlanan enerji tasarrufu sayesinde kısa zamanda amorti edileceği bildiriliyor.

No comments:

Post a Comment