Monday, June 18, 2007

İstanbul trafiğine Akıllı Taksiler geliyor


Çok yakında İstanbul trafiğinde gezmeye başlayacak Akıllı Taksiler, müşterilere daha rahat ve güvenli ulaşım hizmeti verirken taksicilerin can güvenliğinin sağlanmasına da katkıda bulunacak.

Turkcell’in iş ortaklarından teknoloji şirketi Teknobil ile birlikte geliştirdiği proje kapsamında çok yakında İstanbul trafiğinde Akıllı Taksiler yolcu taşımaya başlayacak. Turkcell’in sağladığı GSM/GPRS altyapısı ve taksiler için özel geliştirilen Akıllı Taksi uygulaması sayesinde İstanbul halkı daha güvenli, rahat ve yüksek kalitede taksi hizmeti alacak; taksicinin can güvenliği korunacak ve ileriki fazlarda taksicilerin müşteri bulmak için boş olarak trafikte seyretmeleri önlenecek. Akıllı Taksi’nin pilot uygulamasının ilk etapta İstanbul’da 30 taksi durağında 200 taksi için hayata geçirilmesi ve hızla yaygınlaştırılmaya başlanması planlanıyor.

Akıllı taksiler için oluşturulacak İmdat Çağrı Merkezi sayesinde takside herhangi bir acil durum olduğunda taksi şoförü alarm düğmesine basarak İmdat Çağrı Merkezinintaksiyi yakın takibe almasını sağlayacak. İmdat Çağrı merkezindeki operatör casus dinleme sistemini devreye sokarak taksinin içini dinleyebilecek ve gerekli görüldüğü takdirde polisin devreye girerek aracı takibe almasını koordine edebilecek.

Projenin ilerleyen aşamalarında Akıllı Taksi Çağrı Merkezi’ne tahsis edilen özel numarayı arayan müşterilerin bulundukları yere en yakın taksinin gönderilmesi planlanıyor. Çağrı sistemine abone olan müşteriler taksi isteklerini SMS göndererek ya da e-posta atarak da bildirebilecek. Müşteriye her taksi çağırma için verilen rezervasyon kodu ve gelecek taksinin plaka bilgisi sayesinde güvenli seyahat sağlanacak.

Çağrı Merkezi devreye girdikten sonra Akıllı Taksi sistemi sayesinde taksilerin yolcu bulmak için trafikte boş bir şekilde seyretmelerine gerek kalmayacak ve bu yolla hem İstanbul trafiğinin rahatlaması hem de yakıt tasarrufu sağlanacak.

Akıllı Taksi sistemine dahil edilecek navigasyon cihazı yol durumu hakkında taksicileri bilgilendirecek, taksicilerin can güvenliğinin sağlanması kolaylaşacak ve vatandaşlara en yakın taksiyi yönlendirmek mümkün olabilecek.

No comments:

Post a Comment